bateria z samochodu elektrycznego do fotowoltaiki

Rozmaitości, inne tematy, czyli wszystko to, czego nie znalazłeś w pozostałych działach.
Martyna-67

bateria z samochodu elektrycznego do fotowoltaiki

Post autor: Martyna-67 »

Siema! Jestem właścicielką domu z zainstalowanym systemem fotowoltaicznym. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad wykorzystaniem baterii z samochodu elektrycznego do magazynowania nadmiaru energii ze słońca. Słyszałam, że jest to coraz popularniejsze rozwiązanie, ale nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat. Chciałabym dowiedzieć się, jakie są zalety i wady takiego rozwiązania, jakie są koszty i jakie baterie są najbardziej odpowiednie do tego celu. Czy jest to opłacalne i czy wymaga specjalistycznej instalacji? Jestem zielona w temacie i potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji. Zależy mi na tym, aby wykorzystać jak najwięcej energii ze słońca i jednocześnie zmniejszyć koszty związane z zakupem energii z sieci. Będę wdzięczna za wszelkie porady i wskazówki od osób, które już korzystają z baterii z samochodu elektrycznego w swoim systemie fotowoltaicznym. Dzięki emotikonom ;D wyrażam swoją radość z możliwości wykorzystania ekologicznego rozwiązania i jednocześnie nadzieję na pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.