naprawa samochodu w leasingu a odliczenie vat

Rozmaitości, inne tematy, czyli wszystko to, czego nie znalazłeś w pozostałych działach.
karina-65

naprawa samochodu w leasingu a odliczenie vat

Post autor: karina-65 »

Cześć wszystkim! Jestem kobietą i potrzebuję pomocy w temacie naprawy samochodu w leasingu oraz odliczenia VAT. Jestem właścicielką małej firmy, która korzysta z samochodu w ramach leasingu. Niestety, ostatnio mój pojazd uległ awarii i wymaga naprawy, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Z tego powodu zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zrozumieniu zasad odliczenia VAT w przypadku naprawy samochodu w leasingu.

Z tego, co udało mi się dowiedzieć, odliczenie VAT jest możliwe w przypadku, gdy samochód jest wykorzystywany wyłącznie w celach służbowych. Jednak w moim przypadku, samochód jest również używany do celów prywatnych, co może wpłynąć na możliwość odliczenia podatku. Nie jestem pewna, jakie dokumenty muszę dostarczyć i jakie kryteria muszę spełnić, aby móc odliczyć VAT związany z naprawą samochodu.

Dodatkowo, chciałabym również dowiedzieć się, czy w przypadku naprawy samochodu w leasingu, to ja jako właścicielka firmy jestem odpowiedzialna za pokrycie kosztów naprawy, czy może jest to zadanie leasingodawcy? Czy w ogóle jest możliwe odliczenie VAT w przypadku, gdy to leasingodawca ponosi koszty naprawy?

Bardzo zależy mi na uzyskaniu jasnych informacji w tym temacie, ponieważ naprawa samochodu jest dla mnie niezbędna do prowadzenia działalności. Liczę na Waszą pomoc i dziękuję z góry za udzielone odpowiedzi. :D