vat od kosztów eksploatacji samochodu osobowego 2019

Rozmaitości, inne tematy, czyli wszystko to, czego nie znalazłeś w pozostałych działach.
Danuta-92

vat od kosztów eksploatacji samochodu osobowego 2019

Post autor: Danuta-92 »

Cześć wszystkim! ;D Jestem właścicielką samochodu osobowego i ostatnio zaczęłam się zastanawiać, jakie koszty eksploatacji mogę odliczyć od podatku VAT w 2019 roku. Przeczytałam wiele artykułów na ten temat, ale nadal mam wiele wątpliwości. Chciałabym skorzystać z możliwości odliczenia VAT od paliwa, ubezpieczenia, serwisu czy napraw, ale nie jestem pewna, czy wszystkie te wydatki są kwalifikowane. Dodatkowo, nie wiem jakie dokumenty muszę zachować, aby móc udokumentować te wydatki w przypadku kontroli. Jest to dla mnie ważne, ponieważ chciałabym uniknąć niepotrzebnych kłopotów z urzędem skarbowym. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Czy ktoś z Was ma już doświadczenie w odliczaniu VAT od kosztów eksploatacji samochodu osobowego? Jakie dokumenty są niezbędne i jakie wydatki są kwalifikowane? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady, które pomogą mi w tym temacie. Dziękuję z góry za pomoc!